Puulattian / parketin hoito

  • Normaalisiivouksen yhteydessä riittää lakaisu, imurointi tai pyyhkiminen kostealla ja kuivalla rievulla.
  • Perusteellisessa puhdistuksessa lattia pyyhitään kostealla ”kuivaksi” väännetyllä rievulla. Tarvittaessa käytetään synteettistä puhdistusainetta.
  • Vahatun parketin saat parhaiten puhtaaksi mineraalitärpätillä. Puhdistuksen jälkeen voit jälleen kiillottaa vahatun lattian.

Tahrojen poistaminen parketista

Mitä tuoreempi tahra on, sitä helpompi se on saada pois!

Tahra Puhdistusaine
hedelmät, marjat, mehut, maito, kerma, virvoitusjuomat, olut, viini, kahvi, tee synteettinen puhdistusaine *
suklaa, rasva, öljy, kenkävoide, korkojen jäljet, terva, piki mineraalitärpätti
värinauha, monistusvaha, korjauslakka, kuulakärkikynän muste, huulipuna, taloussprii, virtsa synteettinen puhdistusaine*
veri kylmä vesi
esimerkiksi kenkien jättämät mustat jäljet lattiassa pyyhekumi

*Esim. laimennettu astianpesuaine 

Pintakäsittelystä riippumatta huonekalujen jalkojen alle on syytä liimata huopapalaset. Hiekasta ja vedestä tai piikkikorkoisista kengistä puulattia ei myöskään pidä.

Tärkeää tietoa

Suomen ilmastossa puu joutuu suurista ilman kosteuden vaihteluista johtuen kovaan rasitukseen. Tämän vuoksi on tärkeää, että sisäilman suhteellinen kosteus pidetään 40–60 % alueella. 

Näistä kosteusprosenteista poikkeavissa olosuhteissa parketissa saattaa esiintyä ylimääräistä turpoamista tai harvistumista, jonka suhteen parketin valmistaja tai asentaja ei voi ottaa vastuuta. Suosittelemme kuivina aikoina ilmankostuttimen käyttöä ja kosteissa olosuhteissa kesällä ja syksyllä lämmitystä ja tuuletusta.